Chystáte pod stromeček fotoknihu? Vyzkoušela jsem novinku

Na poli tvorby fotoknih jsem myslím už docela odborník. Rozhodla jsem se jimi řešit takový ten problém, že máte telefon nebo počítač plný fotek, ale ty si už nikdy neprohlédnete. Vyzkoušela jsem asi nejrozšířenější CEWE fotoknihu, nějakou méně známou firmu ze Slevomatu, Tiskařík.cz a teď novinku SAAL Digital. Jak to dopadlo?

Zdá se to jako blbost. Prostě elektronicky vytvořené album. Co na tom je. Jenže je na tom fakt hodně. Když pominu prokrastinační muka, než si sednete na zadek a vyberete nějaké fotky, utrpení, které přijde nad tvorbou fotoknihy, mohou leckoho zaskočit. Slevové kupony propadají, vzpomínky nadále žijí ve světě cloudů, USB, externích disků nebo zapomenutých cédéček. Ale není to škoda?

S-fotoknihami-mam-zkusenosti

No a když jsme u toho – takový fotodárek je spásou všech novopečených rodičů, kteří každoročně řeší, co babičce/dědovi/tetičce, kteří všechno mají a nic nechtějí. Co budeme dělat, až se z miminek a batolat stanou puberťáci, to nevím. Potisknout tričko, hrnek nebo i vytvořit kalendář lze poměrně snadno a není třeba bát se neznámých značek. S fotoknihami je to bohužel trochu jiné.

 

Záleží, co od fotoknihy chcete

Abych byla přesná, tak pokud chcete jen něco, kam „naflákáte“ fotky z jedné dovolené, žádné texty (taky nejste spisovatel a kdo dneska čte) a cliparty jsou trapný, tak asi budete spokojení leckde. Pokud už děláte album časosběrné, potřebujete občas zaznamenat nějakou vzpomínku nebo vysvětlit na první pohled špatnou fotku a chcete vkusný a nedejbože i designový layout, tak jednoduché už to nebude. A mrzí mě to, ale buď půjdete cestou kompromisů, nebo si prostě připlatíte. Když jsem dostala možnost otestovat SAAL Digital, zaradovala jsem se, že třeba konečně na český trh pronikne skvělý program za skvělou cenu. Žijeme přeci ve třetím tisíciletí, nic není problém.

 

Snadná instalace, rychlý chod vs. cena

Moje první dojmy byly smíšené. Nainstalovat program pro tvorbu fotoknihy trvalo asi dvě minuty a pracoval opravdu rychle (pro odpůrce instalací můžu doporučit jen konkurenční web tiskarik.cz, kde vše probíhá on-line, jinak všude budete něco stahovat a instalovat; leckdy dost dlouho). Mé nadšení ovšem zchladil ceník, který směle drží krok s CEWE a nejspíš i vede. Holt Slevomat to není.

Snímek1

Při prvním spuštění programu mě nějak minula nabídka rychlého průvodce. Ale upřímně, ani při dalších návštěvách jsem neměla chuť zkoumat poměrně široce pojatá témata ve stylu „Co je to fotokniha“. To dám. Nejsem lama. První hodinu jsem si do poznámek k recenzi zuřivě zapisovala nevýhody. Jasně, fotokniha vypadala, že bude hezká, ale intuitivní to rozhodně nebylo. Tak například:

  • Vytvořila jsem první dvojstranu, než jsem si všimla, že jde o desky a zadní přebal (no nic, to lze snadno napravit posunem stránek vzad)
  • Došla jsem k závěru, že na dvojstranu lze umístit pouze pět fotek (než jsem si všimla, že jakmile přetahuju fotky ze zdrojové složky fotek do fotoknihy, po stranách obou stránek svítí malý čtvereček s funkcí přidat fotografii, kdežto všude jinde už je plno a program to chápe jako „vyměnit snímek“)
  • Rozčílila jsem se, že sice můžu na dvojstranu naházet kolik chci fotek a potom si vybrat z šablon, jak to bude vypadat, ale nemůžu nikam vložit ani maličký popisek (než jsem objevila funkci vypnutí automatického návrhu – fotky zůstanou tak, jak to slíbila šablona, ale lze k nim vložit textové pole nebo clipart)
  • Snad desetkrát jsem vložila a zase smazala textové pole, které se nechtělo hnout z místa a nemohla jsem přijít na způsob, jak ho k tomu donutit (než jsem pochopila, že z pole musím nejprve úplně vyskočit, pak najet na jeho střed, počkat na známou posouvací čtyřšipku a sunout dle vlastního přání

 Snímek2

Těžké začátky, mile rychlé konce

Po asi dvouhodinovém boji, který by značně zkrátilo krátké instruktážní video i pro lidi, kteří vědí „Co je fotokniha“, jsem ale došla k závěru, že jsem právě narazila na ten nejlepší program. Jakmile totiž pochopíte, co a jak, je práce neuvěřitelně rychlá a variabilní:

  • Zdrojové fotografie si můžete seřadit podle data (k nezaplacení u časosběrných knih o tom, jak děti rostou)
  • Pomocí funkce automatický návrh jen na dvoustranu naházíte tematicky související snímky, vyberete šablonu, která Vám nejvíc sedí, pak automatiku vypnete, s obrázky můžete dle libosti pohybovat, vkládat do nich jiné snímky (třeba když zjistíte, že středem obličeje Vašeho dítka prochází hřbet budoucí knihy), měnit i velikost fotek, psát texty, prostě cokoliv
  • Pomocí funkce náhled vidíte budoucí fotoknihu tak, že přečtete texty, vidíte obsah fotografií, ale i celkové rozložení
  • Program má i funkci „pravítko“, díky kterému pak vidíte, jestli je fotka zarovnaná třeba s tou nad ní, případně jestli už není v netisknutelném okraji

Snímek4

Takovou variabilitu nabízí opravdu jen CEWE fotokniha, také z vyšší cenové. Přívětivější cenu s uživatelsky přátelským prostředím nabízí už zmíněný Tiskařík.cz, ale znamená to v lecčems svázané ruce (omezený počet šablon, omezený počet obrázků na stránce, omezené možnosti vložení textu – co ušetříte na penězích, musíte kompenzovat svou vynalézavostí). Budiž ale aspoň malou útěchou, že u SAAL Digital máte v pravém spodním rohu stále viditelnou cenu fotoknihy s ohledem na právě provedené úpravy (pak si rozmyslíte každé zbytečné vložení dvojstránky).

 

Design je prostě boží. Ale…

Co si definitivně získalo mé srdce, jsou opravdu designové šablony pro rozložení fotek na stránce. To je prostě pecka. Ovšem tahle výhoda se celkem snadno může stát nevýhodou. Počet šablon je omezený. Designovost někdy nabídne třeba jen místo pro fotografie focené „naležato“, kdežto ty Vaše jsou zrovna nejhezčí „nastojáka“. Pak nezbývá než do šablony sáhnout a fotky upravit manuálně. A někdy je to estetický oříšek.

Snímek5

A stejný problém je také s vkládáním textů. V tuhle chvíli znám svou fotoknihu mapující dva poslední roky naší rodinky jen v elektronické podobě, a jestli se něčeho bojím, pak právě toho, jak budou vypadat textové popisky. Mám takové tušení, že občas asi jako pěst na oko. Jednoduše hodila by se stylizovaná textová pole, jaká nabízí třeba Canva.com. Prostě něco ve stylu textartu ve Wordu, ale mnohem vymakanější samozřejmě.

 

SAAL Digital má devět bodů z deseti

Takže celkové hodnocení? Řekla bych devět bodů z deseti. Protože jsem šťoura a grafoman, se kterým se při tvorbě programu asi nepočítalo:)

Výhody:

  • Snadná instalace, jednoduchý rychlý program
  • Funkce automatického návrhu
  • Designové layouty
  • Jen drobné záseky či chyby programu

Nevýhody:

  • Cena (ale máte o ní celou dobu přehled)
  • Složitější práce s textem
  • Chybějící rychlé intro i pro pokročilejší uživatele (stačila by prezentace o automatickém návrhu)
  • Drobné chyby zobrazování fotek nebo nežádoucí prohazování fotek

 Snímek3

A co konkurence?

Když shrnu svoje zkušenosti s fotoknihami, má se to takhle:

SAAL Digital – uživatelsky to nejlepší, co jsem zkusila, ale vyšší cena a jsou tu detaily, které by stály za další vývoj

CEWE fotokniha – možnost vkusně pracovat s cliparty, uživatelsky příjemné a poměrně intuitivní, ovšem i zde si připlatíte a ve srovnání se SAAL není až tak variabilní

Tiskařík.cz – ideál, pokud hledáte něco za dobré peníze, uživatelsky příjemné a intuitivní, ale možnosti prostě omezené

Akce na Slevomatu – no, pokud je to skutečně výhodné a máte čas a nevelké nároky, proč ne; ale připravte se třeba na tak malinké náhledy fotek ve zdrojovém souboru, že budete jen matně tušit, co na nich je; nebo na cliparty, jejichž podoba se Vám ukáže až po vložení do fotoknihy; nebo tak pomalý program, že zavzpomínáte na začátky internetu… Ale třeba budete mít štěstí…