Proč je lepší šátek než nosítko na miminko?

Šátek má oproti nosítku jednoznačně výhodu v tom, že se přizpůsobí velikosti i „tvaru“ miminka a sedne každé mamince nebo tatínkovi. Jenže i nosítka mají své výhody – kupují je především ti, kdo se bojí složitého vázání. Jenže za dobré nosítko zaplatíte víc než za dobrý šátek a použití bude trochu omezené. Na tuhle otázku prostě není jednoznačná odpověď. Na co se podívat, když uvažujete o nákupu?

nosime-deti

Stěžejní otázkou kupodivu není, jak moc jste šikovní. I když jsem tomu nevěřila, uvázat šátek není tak těžké, jak se zdá. Chce to trochu tréninku s reálným miminkem, ale opravdu to není věda. Odměnou za trochu energie v počátku Vám pak bude mnohem větší pohodlí a flexibilita.

Co byste ale měli zvážit?

  1. Jak velké dítě chcete nosit?

Novorozenci se jednoznačně lépe nosí v šátku, který se miminku maximálně přizpůsobí a zaručí mu pohodlí. Do nosítek je obvykle třeba připnout ještě novorozeneckou vsadku nebo dítě do určité váhy a velikosti prostě nenosit.

Může se zdát, že s malinkým miminkem je těžké manipulovat i jen tak, natož ještě uvázat ho do šátku. Některé úvazy si ale můžete připravit předem a po vložení miminka už prakticky jen utáhnete a zavážete. Kvalitní šátek opravdu téměř neklouže, nemusíte se proto bát, že by Vám miminko někde propadlo nebo vypadlo. Dokonce bych řekla, že právě manipulace s novorozencem je mnohem jednodušší, protože hodně spí a moc se nebrání.

Naproti tomu manipulace s novorozeneckými vsadkami nosítek nemusí být vůbec jednoduchá. A ani opravdu špičková nosítka si s tím úplně neporadila. Podívejte se třeba na YouTube kolik videí vložili uživatelé o používání vsadky u Ergobaby.

Co je pak u nosítek větším problémem než manipulace, je velikost. Každé dítě je jiné, roste, přibývá na váze, někdy víc, někdy míň. A Vy pak máte nosítko, které je chvíli moc velké, pak je skvělé a najednou zase moc malé.

Mnoho nosítek a snad všechny šátky deklarují nosnost do cca 20 kg. Čím více unese, tím víc stojí. Proto pečlivě zvažte, kolik toho tak zvládnete. Opravdu unesete 20 kg za předpokladu, že chcete nosit tak jednou za měsíc někam na procházku v lese? Výhodu tu mají ti, kdo nosí často, protože trénují. Pokud ale chcete nosit příležitostně, dobře tohle zvažte.

 nosime-deti(3)

  1. Kolik peněz chcete investovat?

Čím víc jste ochotní zaplatit, tím je výběr širší. Předpokládám ale, že pokud čtete tento článek, tak úplně jedno Vám to není a chcete prostě vybrat dobře. Cena nového kvalitního šátku může začínat už kolem 900 Kč. Počítejte ale obvykle s nižší gramáží a tudíž menší nosností nebo menším pohodlím pro nosícího.

Cena kvalitních nosítek začíná kolem 2000 Kč. Jak zaznělo výše, než nakoupíte, zvažte všechna pro a proti, třeba právě to, jak dlouho Vám nosítko bude vyhovovat, než bude potřeba pořídit větší nebo ho něčím doplnit.

Dobrou volbou jsou i bazary. O nošené šátky je obecně velký zájem, protože jsou měkčí, poddajnější a jejich délka je finální. Používaná nosítka už takovým hitem nejsou, ale zejména pokud chcete nosit jen výjimečně, jen chvilku a nechcete moc platit, můžete mezi použitým zbožím koupit celkem poklady za pár korun.

Nosítka i šátky můžete také najít třeba na Fler.cz šité nějakým malým necertifikovaným prodejcem. Ovšem nikdo Vám nezaručí, co Vám pošta přiveze. Takové produkty nakupujte raději jen na doporučení známých.

  nosime-deti(2)

  1. Jakým stylem chcete nosit?

Šátek je velmi variabilní. Záleží na Vás, jestli chcete nosit vpředu, na boku nebo na zádech. U nosítek je potřeba dobře číst návod. Některá umožňují třeba jen nošení na břiše. Ta dražší už většinou umí všechny tři možnosti.

Kamenem sváru bývá nošení dětí vpředu obličejem směrem ven (tedy zády k Vašemu trupu). Odborníci na nošení a někteří výrobci se před takovým způsobem křižují, ovšem ať chtějí nebo ne, dětem kolem půl roku se to líbí. Záleží na Vás, jak se k tomu postavíte.

 

  1. Kde budete nosit?

Než se rozhodnete pro nosítko nebo šátek, je potřeba promyslet, jak a kde se chystáte nosit. Chcete vyrazit MHD na nákup a zase domů nebo budete muset dítě často vyndávat? Manipulace se šátkem může být docela nepohodlná a zdlouhavá, pokud byste dítě měli každých dvacet minut vyndat a zandat. U nosítek je to většinou záležitost několika chmatů. Ale vyzkoušejte si i zimní provoz. V lednovém mrazu by Vás mohlo nemile překvapit, že abyste dítě vyndali z nosítka, musíte se celí odstrojit.

SaNaMi-satek-na-noseni-deti-kastany(2) 

  1. Jak dlouho a často se chystáte nosit?

Pokud pořizujete nosítko či šátek jen jako doplněk ke kočárku a chystáte se nosit jen příležitostně, vyhněte se velkým investicím. Pokud chcete pouze nosit a kočárek nepořizujete, pak nejspíš tenhle článek vůbec nečtete a možná zrovna vybíráte ze sortimentu nad jehož cenou se nezasvěceným rodičům protočí panenky. Takže rady pro příležitostné nosiče:

  • Chci mít doma volné ruce, jinak používáme kočárek a auto – klidně vybírejte levná řešení, velmi doporučuji cenově výhodný šátek, který můžete použít sem tam až do tří let dítěte. Ale na bazaru můžete sehnat i levné kvalitní nosítko do 11 kg a na tu chvíli dítě klidně otočit i zády k sobě. Pokud to tedy není něco proti Vašemu smýšlení.
  • Chci občas vyrazit i na nákup, na výlet, na dovolenou bez kočárku nebo se často pohybuju v místech, kde je to s kočárkem očistec – připravte se na větší investici, šetřit se nevyplácí. Podívejte se i na ergonomičnost, favority si vyzkoušejte a zažeňte předsudky. Uvázat šátek opravdu není tak těžké a není to už dnes jen záležitost batikovaných biomatek. Ale na druhou stranu nosítko neznamená, že dítě bude do smrti poškozené nevhodnou pozicí, do které by se dítě v šátku nikdy nedostalo. Chce to jen zdravý selský rozum.
  • Chci chodit na túry a kočár by překážel – pak si pořiďte kvalitní krosnu. Záleží samozřejmě na vkusu každého soudruha, ale v šátku či nosítku je dítě velmi pevně a těsně přilepené k rodiči, zahřívá se a potí. A má velmi zúžené zorné pole Vaší maličkostí. To lze sice zlepšit posazením dítě na své břicho a otočením do nepopulární pozice obličejem ven, ale Vaše vlastní záda Vám nepoděkují.

 nositko-vs-satek(4)

Pokud stále váháte, poohlédněte se ve svém okolí po nějaké skupince nosících rodičů – ať už v reálu nebo na Facebooku, a zeptejte se jich na názor a doporučení. Opravdu doporučuji si jak šátek, tak nosítko vyzkoušet v reálu s živým dítětem, ideálně pod dozorem odborníka nebo zkušeného nosiče.

Jestli jste se rozhodli vykoukat to doma z internetu, protože prostě není čas ani příležitost, myslete na tři základní pravidla:

  • Dítě by mělo mít vždy výš kolínka než zadeček (pozice popisovaná často jako žabička)
  • Materiál mezi nožkami by měl sahat od kolínka ke kolínku. Ani víc, ani míň. - mrkněte na následující obrázky, kde zeleně je, jak by to mělo být, a červeně jak to právě teď je...

nositko-vs-satek(5)nositko-vs-satek(6)

  • Pokud máte potřebu se s dítětem předklánět nebo zaklánět, nesedí na Vás dítě tak, jak by mělo. U šátku zkuste utáhnout cípy, u nosítek upravit popruhy. Pokud to nepomůže, rozhodně nekupujte, zničíte si záda.

Foto: Pexels.com