Vyplavat se z toho

 

Podzim nastoupil v plné parádě. Venku se ochladilo, konečně zapršelo a jediné bohužel, které na tom všem vidím, přišly i podzimní rýmičky. Věřili byste, že děti, které chodí pravidelně plavat, jsou proti smrtelné mužské nemoci odolnější? Spousta lidí si myslí, že bazény jsou plné bacilů a nachlazení je jistou odměnou za trochu toho sportu. Ale kdepak. Plavající děti jsou totiž většinou otužilejší a v lepší kondici.

Voda hemžící se různými potvorami je spíš výtvorem bujné fantazie. Pokud si vyberete zavedený plavecký klub, jistě se vám pochlubí s nejnovějším typem čištění vody ozónem či se vytasí se slanou vodou, ve které se, jak známo, bacilům moc nelíbí. Slaná voda je navíc vhodná i pro většinu dětí s atopickým ekzémem. Pokud máte o své dítě strach, je určitě na místě pobavit se s pediatrem a dát na jeho doporučení. Dětí, pro které plavání není vůbec vhodné, je ale opravdu jen velice málo.

S otužováním se to má tak – voda v bazéně pro nejmenší mívá kolem 32 °C (jen pro srovnání – moře, které označujeme slovem „kafe“, má stupňů 29), což i populární Eva Kiedroňová doporučuje jako cílovou teplotu vody při koupání miminek. Pro dospělého asi na „horkou vanu“ neuspokojivé, ale dětská pokožka je mnohem citlivější a náchylnější k poškození. A kdo děti má, ví, že ječí, že je to moc horké, když vy máte skoro husinu. Prostě jim to přijde teplé dost a i vám by to prospělo. Je to nepříjemné, člověk se musí nutit, ale sama jsem zkusila každou sprchu zakončit ledovkou a vážně jsem byla rázem odolnější vůči školkovým bacilům, které nám školka pravidelně dodává.

Děti (a kojenci zvláště) rozhodně nevyskočí z bazénu rovnou na mráz, ale doporučuje se využít takzvanou aklimatizační zónu. Většinou je to prostor herny, kde můžete také doplnit vypálené kalorie, nebo někde vám nabídnou ještě navíc pobyt ve „spa zóně“ zdarma. Kdo by spěchal domů???

Mrkněte třeba na plavecký klub Žabička, kde si s ratolestmi můžete dát třeba páru.

Pár bazénů jsem prošla, z některých utekla a nejvhodnější mi přišel právě plavecký klub Žabička. Chodíme tam už třetím rokem, mohla jsem mít za utracené peníze nové (starší auto), ale nelituji. Prostory jsou super, sprchy čisté a udržované. Je jich tam dost, takže si s maminkami nešlapeme po nohách a nečekáme až na nás přijde řada. To samé prostory v šatnách. K dispozici zde mají přebalovací pulty, spoustu přebalovacích podložek, takže klidně můžete miminko přebalit na vyhřáté zemi. Ve sprše je dětská ohrádka, kam si můžete mimčo posadit, když zrovna potřebujete na WC, nebo si jen umýt hlavu, nebo cokoliv. Samotný kurz je bezvadný, rozmanitý, lektorka Petra (naše nejoblíbenější) je fakt šikovná, dokáže děti zaujmout, ale přitom je nijak nešetří… no mohla bych se zde rozepsat opravdu hodně, ale nejlepší bude, když se sami kouknete na stránky a posoudíte i zkušenosti ostatních rodičů???? Jo a je třeba říct, že jsme se přestěhovali z Prahy, kde jsme měli kurz téměř za bukem. Teď dojíždíme 40 km, a přesto jsme zůstali věrní. Na lepší jsme totiž zatím nenarazili – i proto, že dneska mám „plaváčky“ dva a rozvrh mi umožňuje zvládnout to s oběma najednou

.logo-sp

 

Otužováním ke zdraví

Já a otužování jsme velká kapitola. Jak mi v žilách koluje ta horská krev a diplom jsem si odnesla ze skandinavistiky, jdu na to tak nějak po švédsku. Okolní maminky se mě občas ptají, jak děti obléknu, aby věděli, jakou vrstvu přidat. Moje švagrová zase „tajně“ připouští dětem do vany horkou vodu, aby tam neumrzly. Tchána přivádím k šílenství nenošením bačkor a tchýně mi nemůže odpustit, že naše děti nejsou jaksi čepičkové.

Ono to není tak úplně jen o tom vlivu severu. Obecně se ví, že děti dnes chodí mnohem víc nabalené, než by měly. Platí takové doporučení – ležícím miminkům přidat v případě potřeby o jednu vrstvu víc, než máte vy, chodícím dětem naopak jednu ubrat. A pokud má dítě kapuci, nepotřebuje čepičku. Imunologové také neustále opakují, že dítě v hlubokém kočárku má kolem sebe tepleji a rodiče by s tím měli počítat. Jakmile máte dítě často zpocené, není horkokrevné, ale vy to možná přeháníte s oděním. Také se říká, že prochladnutím ublížíte svému dítěti mnohem méně, než když ho soustavně nabalujete. No, tohle se mi píše a čte vždycky dobře, protože s tím souhlasím, že:) Ale zpátky k plavání.

Na lekcích dětského plavání se dozvíte třeba i o správných pomůckách. Nafukovací kruh ani rukávky nejsou ve skutečnosti ani bezpečné ani nepodporují správné plavací návyky. Za co je vyměnit? Třeba za pásy.

 

Hlavně ať je to radost

Já plavu ráda a jelikož jsem jejich maminka, tak nějak jsem usoudila, že plavat rády budou i moje děti. Psycholog by vám řekl, že dospělý dítě stejně vždycky přemůže, takže pokud já chci chodit plavat, mají děti mizivou šanci mi to rozmluvit. Mohla bych vyprávět o lekcích, kdy Klárka už v šatně brečela, že nechce mít mokré vlásky. Ale taky mám video, jak se může smíchy potrhat, když pod hladinou zmizí spoluplaváček jedoucí po klouzačce. Celkově vidím největší přínos plavání právě v tom společně stráveném čase, který mi dával smysl. Klub mi vybíral po konzultaci na FTVS (tzv. cvičkárna) můj bratr (tzv. cvička, švihadlo) a bylo to vidět. Lekce dávaly smysl, děti bavily, rodiče neničily, učili jsme se nové věci a byl vidět pokrok. Žádné odříkávání básniček, plácání do vody a šup domů.

Zábava musí být – zkuste populární vodolepky i do vany.

Samozřejmě jsem čekala, že po všech těch prachách, co jsme do Klárky narvali, bude plavat jako Michael Phelps, a ono nic. Jsou jí čtyři a pořád se jí do toho nechce. Ale! Když mi Klárka spadla na zahradě do bazénku (sice nafukovacího, kde nebylo víc než 30 cm vody, ale spadla tam po zádech), nejen že se nenapila, ale taky se instinktivně snažila dostat nahoru. Její stejně stará kamarádka, která dostala super nápad sednout si na hranu bazénku o dva týdny později, jen ležela na dně a vytřeštěně koukala, co se děje. A v tu chvíli mi byl Michael Phelps docela jedno. Mám dítě, které chápe, co je voda a jak z ní, a nehroutí se pokaždé, když jí cákne pár kapek do obličeje. A dneska rozhodně neřve, že nechce mít mokré vlasy, ale přemlouvá mě, abych jí koupila potápěčské brýle s pumpičkou (rozuměj šnorchl). Takže za mě to rozhodně vyhozené peníze nebyly a sama mám ty kurzy ráda.

Chodit s dětmi plavat je podle mě blbost akorát v případě, kdy vy sami to nesnášíte. Pokud máte problém se potopit, asi těžko budete motivovat své dítě. Pokud se domníváte, že v té vodě plavou všechny ty potvory, a na každou lekci jdete s tím, že tam něco chytíte, tak fakt něco chytíte. Sice jinde, ale stejně si to odůvodníte bazénem. No a pokud je to rána pro rodinný rozpočet, tak věřte, že bez toho taky přežijete. Je to super, pokud si to dovolit můžete. Ale chodit tam jen proto, že je to teď in, a stravovat se suchými rohlíky, to vážně není potřeba. Rozhodně to ale neřešte levnými kurzy někde ve wellness vířivce s lektorkou, co dopoledne odučila pilates, hned po vás má aerobic a večer učí thai box. Věřte mi, buď investovat dobře, nebo vůbec????