Tipy a triky na dlouhé cesty s dětmi

Pět maminek se zkušenostmi z cest do zahraničí se podělilo o své rady, jak „přežít“. Všechny se shodují, že cestovat i s hodně malými dětmi není nemožné. Tedy když si do kufru přibalíte třeba tablet, něco k ohryzávání a spoustu optimismu:)

cestovani_EDT

?             Není ještě moc malé na takovou cestu?

O tom ví své zejména maminky, které vychovávají své děti v zahraničí a vrací se domů do Česka či na Slovensko za rodinou. „Cestujeme od tří měsíců malého šéfa. Do půlroku, kdy ještě hodně spí a dokud se kojí, cestujte, co to jde. Pak už je to náročnější,“ říká Marta. Samozřejmě je důležité volit vhodné destinace i pro tak malé dítě – z hlediska bezpečnosti, zdravotních rizik i místního počasí. A brát ohledy na to, že se bude s případnými časovými posuny vyrovnávat hůře a dlouho a nemá tedy cenu letět na týden do Thajska nebo na prodloužený víkend v New Yorku.

U kojenců a dětí mezi šesti měsíci a rokem je ovšem potřeba počítat i s tím, že pokud se jim nebude něco líbit, bude obtížnější odvést jejich pozornost jinam. Dvojnásobná maminka Iva radí počítat vždy s časovou rezervou, zejména při cestách autem. „Kojenci jsou složitější, protože když jim začne něco vadit, tak je ničím moc nezabavíš, musíš zastavit. Radím počítat pomalu s dvakrát tak dlouhou cestou.“

 

cestovani (3)

 

?             Co tam bude jíst?

Tak v tom mají jednoznačnou výhodu kojenci. Pro aktivní maminky, jako je Marta, může být pohodlnější cestování i skvělou motivací. „Měla jsem ze začátku problémy s kojením, ale právě proto, abych nemusela řešit lahvičky, makala jsem celé léto na tom, abych mohla jen kojit. A vyšlo to!“

U starších dětí je dobré si s sebou zabalit kojenecké mléko a vše, na čem trváte. Tím máme na mysli, že pokud chcete své dítě krmit pouze nepřislazovanými ovocnými přesnídávkami nebo má dítko speciální dietu, je lepší počítat s tím, že tyto výrobky nemusí být na tamním trhu dostupné. Ovšem pokud jedete na dovolenou do Německa, nemusíte to řešit tolik, jako když se vydáte do Bulharska. Tam už bude sortiment odlišnější a na etiketách se toho bez znalosti místního jazyka moc nedozvíte.

 

cestovani (1)

 

Pro obecnou pohodu maminky ale radí smířit se s tím, že během dovolené nebo jen cesty prostě dojde k nějakým prohřeškům proti zásadám zdravého stravování. Ušetříte si spoustu starostí, které děti stejně neocení:)

?             Jak vydrží dlouhou cestu autem?

Všech pět maminek cestovatelek se shoduje, že je lepší cestu naplánovat na noc. Pokud se bojíte rizik s tím spojených, dejte si na cestu dostatek času, naplánujte přestávky, případně přenocujte na půl cesty. „Zatímco bez dětí nám štreka Paříž-Toulouse trvá šest hodin, s dětmi o hodinu více. Stavíme na jídlo, přebalování, necháváme je se proběhnout/pohrát si v dětském koutku atd. Není třeba se toho až tak bát. Tedy za předpokladu, že i rodiče jsou stejně flexibilní, a když vidí, že děti už to v autě nevydrží, zastaví a nechají je vyběhat, místo aby je konejšili ,už to vydrž, už tam budem‘. A že jsou ochotní dětem dlouhou cestu zpříjemnit tím, že třeba překročí jinak přísná pravidla např. co se týče (ne)pití limonády, (ne)koukání na TV (tablet) apod. Děti pochopí, že se jedná o výjimku, že zítra, v cíli, už zase budou pít jen vodu a místo TV běhat venku. O to více se budou těšit na cestu zpět:),“ říká Ivana, která své děti vychovává v Paříži.

 

cestovani (5)

 

?             Čím ho zabavím?

Ať na to nemáte názor nebo jste přísně proti, všech pět maminek přibalilo na cestu tablet. A do něj oblíbený film, chytlavé dětské písničky nebo jednoduché hry. Daniela radí připravit i spoustu krabiček s jídlem, cokoliv, co chutná a dobře se drží. Doporučuje také dítěti vysvětlit, co se bude během cesty dít. Třeba že v letadle bude muset mít zapnutý pás.

Více o létání s dětmi čtěte v článku Ivy Vokurkové.

?             Co nesmím zapomenout?

S těmi nejmenšími je to jednoznačně nosítko nebo šátek. Volné ruce jsou k nezaplacení. A co kdyby se Vám chtělo někam, kam kočár nevyjede? Antické památky zrovna bezbariérové nejsou.

 

cestovani (4)

 

Na druhou stranu, pokud můžete, přibalte i kočár. „Jsem ráda, že jsme vzali kočárek, ve kterém jsme nakonec večer uspávali na terase a pak přendávali do postýlky. Emička nemohla v tom horku v pokoji usnout.  Cestou zpátky jsme zase letěli hodně pozdě a povedlo se nám uspat ji už na letišti, v letadle by to šlo špatně,“ popisuje Monika.

Ivana radí si do exotičtějších zemí vzít i nějaká univerzální antibiotika vhodná i pro děti a stejně jako Marta radí zabalit i vše, co by mohl být problém na místě sehnat. Neparfemované ubrousky, spolehlivý opalovací krém, sluneční brýle a tak dále.

Jak se postarat o děti na slunci? Přečtěte si více.

?             Bude to jako dřív?

Nebude. Ale bude to fajn, když na to budete připravení. „Počítáme s tím, že cestování s dětmi je jiné a řídí se jinými věcmi než cestování dvou dospělých. Zůstáváme delší dobu na jednom místě, tj. děláme méně přesunů než ‚zamlada‘ a holt toho děláme  a vidíme méně, ale v pohodě. Na výlety/přesuny počítáme s časovou rezervou a snažíme se vymyslet program tak, aby bavil i děti,“ shrnuje Ivana, která i se dvěma dětmi stále objevuje svět.

Dovolená s dětmi je dovolená s dětmi. Pokud byste s partnerem přece jen chtěli mít chvíli jen pro sebe, vyrazte na dovolenou s další rodinkou. „Příště bych asi jela ještě s někým, kdo má děti, nebo s kým se o prcka prostřídáme, abychom měli čas i sami pro sebe. Ale i tak jsme si to užili,“ usmívá se Monika.

 


 

?             Nějaké vychytávky na závěr?

„Balím speciální tašku pro děti na cestu, kterou mám v autě u nohou - samozřejmě přebalování, jídlo, pití, oblečení na převlečení v případě nehody, dudlíky, hračky, knížky.“

„Nezapomenout dostatečně nabít mobil a tablet:)“

„Je zbytečné se dopředu trápit tím, jestli to dítě zvládne, a třeba kvůli tomu nakonec ani nikam nejet. Děti jsou mnohem přizpůsobivější než dospělí, pokud mají postaráno o základní potřeby - jídlo, pití, suchá plína, teplé oblečení, možnost vyspat se a u sebe své milované a milující rodiče:) - není důvod, aby něco ‚nezvládly‘.“

„Mějte vždy připravené věci pro případ zvracení - čisté oblečení, hadr na vytření auta, dečku, kterou přikryjete poblinkanou sedačku, aby převlečené dítě nebylo hned zas mokré, igelitku na všechen ten nepořádek, apod.“