Jak to funguje s látkovkami?

Lépe než si myslíte, ale hodně záleží i na Vaší výbavičce. Doporučuje se nejprve pořídit asi polovinu výbavy, tedy plenky na cca 12 přebalování. Zkuste nakombinovat více druhů, abyste si mohla vyzkoušet, co Vám nejvíc sedne. Nedoporučuji šetřit, podezřele levné nabídky, které jsem vyzkoušela, měly vždy nějaký háček.

zdrave_prebalovani (4)

 

Základní pojmy:

Plenka jednovelikostní vs. vícevelikostní – použití termínů není jednotné, proto se vždy ujistěte, co kupujete. Obecně ale plenka jednovelikostní je ta, která je určená jen pro jednu velikost, vícevelikostní plenka umožňuje většinou pomocí patentků velikost upravovat a déle tedy vydrží. Jednovelikostní plenky nejsou tak objemné a dítě méně omezují, ale pořídit si výbavičku výhradně z nich přijde dost draho.

Čtvercová plenka – to je ta, kterou si pamatují naše maminky. Dnes se používají spíš pro otírání, podkládání, zavinování a podobně, k přebalování je používá málokdo, ale dá se. Jen vydrží méně a je s nimi větší práce (měly by se žehlit).

Kalhotková plenka – jsou to vlastně kalhotky, které jsou celé určené k absorpci tekutin a zadržení pevných složek. Na ně se dávají ještě nepromokavé kalhotky. Jsou velmi pohodlné na používání, ale déle schnou. Speciálním tipem jsou pak noční plenky, které si poradí s delší dobou bez přebalování, aniž by tekutinu pustily do postele.

Kapsová plenka – jsou to svrchní nepropustné kalhotky s vnitřní kapsou, do které se vkládají vnitřní plenky. Mně osobně nevyhovují, ale spousta maminek je má ráda. U nás se ukázaly jako méně savé, méně pohodlné na údržbu a původní záměr, že pokud je dítě pouze počůrané, stačí vyměnit savé jádro, se nám neosvědčil – plenka je na vnitřní straně chvíli vlhká a je cítit močí.

zdrave_prebalovani (3)

AIO – neboli „All In One“ jsou plenky, které mají jak vnější nepropustné kalhotky, tak vnitřní savé jádro. Jejich výhodou je, že jsou hned připravené k použití stejně jako jednorázovky. Hodí se mít třeba dvě nebo tři, když má přebalovat tatínek nebo babička, nebo když jen hodně spěcháte. Nevýhodou je vysoká cena a rychlejší opotřebení svrchních kalhotek, které se musí prát po každém použití. U některých výrobců jsou AIO plenky vlastně jen svrchními kalhotkami, do kterých lze připnout vnitřní savé jádro a kdybyste to věděla předem, koupila byste třeba jen jednu kompletní plenku a několik vnitřních.

Svrchňáčky – neboli svrchní nepropustné kalhotky. Obvykle jsou z PUL. Nevyplatí se na nich šetřit, protože na nich hodně záleží, co se dostane ven a co zůstane uvnitř. Výhodou je buď silný lem nebo dvojitá nohavička.

Separační plenky – mohou být flísové nebo častěji z celulózy. Obojí lze prát, ale ty z celulózy vydrží dva nebo maximálně tři cykly a pak už pouští žmolky nebo se trhají. Sama využívám spíš tyto papírové – pokud jsou jen počůrané, vyperu je, pokud je v nich bobek, spláchnu je a nestarám se o ně. Některé děti mohou mít také na flís alergii, proto buďte opatrná, než jich nakoupíte zbytečně mnoho. Účelem separačních plenek je jednak snazší údržba pokakaných plenek (ušetří Vám předpírání), jednak také udržují zadeček v suchu, pokud miminko jen čůralo.

BAM-AIO-schema

 

Na co se koukat při výběru látkových plen

  1. Materiál – většina plenek je dnes z froté, bavlny, bambusu nebo flísu a polyesteru, případně jsou kombinací všech zmíněných materiálů. Ty přírodní více sají, ty umělé lépe schnou. Je dobré to nakombinovat, hodí se vše.
  2. Zapínání – svrchní kalhotky nebo kalhotkové a kapsové plenky mohou mít zapínání na patentky nebo na suchý zip. Jedna z dodavatelek mi prozradila, že více se kupují ty na patentky, ale že ona (stejně jako já) má raději ty na suchý zip, protože jsou variabilnější a lépe se děťátku přizpůsobí. Je ale pravda, že suchý zip děti snáz rozepnou než patentky. Ale myslete na to, že jednorázovky jsou také něco jako na suchý zip a nikomu to nevadí, spíš naopak;)
  3. Zkušenosti ostatních – inspirovat se můžete na různých fórech, pořádají se i semináře, užitečné mohou být i výsledky soutěže Plenka roku. V nabídce Mojí výbavičky jsou pouze plenky, které mám osobně vyzkoušené a jsem s nimi spokojená.

 

MOJ-sada-plen-petitlulu-velka

 

Kolik látkových plen koupit

Celá sada by měla pokrýt asi 25 přebalování. Počítejte s tím, že dítě denně potřebuje cca 7 plenek, prát budete nejspíš obden a než plenky uschnou, budete potřebovat další. Z těch 25 byste měla mít čtyři až šest nočních. K tomu pak asi čtvery svrchňáčky. Výhodou je, pokud jsou svrchňáčky univerzální (například ty od Bamboolika nebo Petit Lulu lze vzájemně klidně prohazovat, lze je dávat na kalhotkové plenky, i do nich jen připínat vnitřní plenky).

 

Jak začít látkovat?

Doporučuju stavět se k tomu střízlivě. Nebojte se občas používat i jednorázovky, zvlášť když to bude v dané situaci jednodušší. Pokud nejste zapálená ekoložka nebo odbornice na škodlivost výrobků z ropy, nejspíš Vás ortodoxní látkování brzy unaví. Látkové plenky mohou dětem i bránit v pohybu, tak to zbytečně nehroťte.

Mně se osvědčil model – látkování + jednou dopoledne a jednou odpoledne jednorázovka v obdobích, kdy se malá učí nějaký nový pohyb; na cesty, návštěvy, dovolené apod. jednorázovky. Po víkendu s jednorázovkami se ale k látkovkám vracím ráda. Uvidíte sami, že rozdíl mezi dítětem zavřeným v jednorázovce a v látkovce je opravdu velký.

 

Jak se starat o látkové plenky?

Na plenky si pořiďte kyblík s poklopem, doporučuju ho vybavit ještě síťkou na prádlo – plenky házíte do ní a nemusíte na ně pak sahat. Do kyblíku kápněte několik kapek Tea tree oleje – dezinfikuje a neutralizuje pachy, které se pod poklopem docela hromadí. Doporučuje se skladovat špinavé plenky takto nasucho, namočené ve vodě je lepší prát dříve, než začnou žít svým životem.

S počůranými plenkami je práce snadná – šup do kyblíku. S pokakanými je to složitější – pokud situaci nezachránila separační plenka a hodně toho zůstalo přímo na plence, je lepší plenku namočit a zbytky odstranit proudem vody nebo i žlučovým mýdlem. Vyplatí se určit si na pokakané plenky nádobu, odmočit je a třeba večer přeprat, vyždímat a přihodit k ostatním plenkám.

zdrave_prebalovani (6)

Toto bývá častým argumentem odpůrců látkování, že se musíte hrabat v bobkách. Ovšem u jednorázovek se připravte, že tímto strávíte také dost času, protože bobky budete sundávat z oblečení.

Jakmile nasbíráte dost špinavých exemplářů, hodíte plenky jednoduše do pračky – doporučuje se plnit pračku jen z poloviny, plenky hodně sají vodu a výrazně ztěžknou. Pere se na 60 °C, bez aviváže. Pak stačí jen pověsit nebo hodit do sušičky a uklidit. Maminky se sušičkou nic víc neřeší. Ty, které suší na věšáku, by měly ještě při sbírání suchých plenek promnout v ruce plenky z bambusu – při opakovaném praní mají tendenci tvrdnout. Plenky se v žádném případě nežehlí! (Tedy pokud nevolíte starou klasiku v podobě čtvercových plenek.)

To je vše. Zabere to průměrně 15 minut denně.

 

Pokud jsem Vás nalákala, mrkněte na látkové plenky v mé nabídce. Za všechny ručím – vše je osobně vyzkoušené dávno před tím, než jsem plenky zařadila mezi produkty Mojí výbavičky!