Domácí výtvarka: ptáček a sněhulák

K zimě bohužel patří špatné počasí i nachlazení a dlouhé chvíle, které děti musí strávit doma. A s nimi i jejich rodiče. Těšila jsem se vždycky na společné tvoření, ale když přišel ten čas, zjistila jsem, že máme problém. Já nemám nápady, moc času ani dostatečně pevné nervy. Klárka u všeho vydrží asi tak deset minut a zatím příliš talentu neprojevuje. Jenže aby celý den koukala na telku, jak by ona velice ráda, to jsem nechtěla. A tak jsem vymyslela malý projekt.

 domaci-vytvarka-ptacek (3)

Co budete potřebovat:

  • Barevné papíry nebo čtvrtky
  • Černý fix
  • Prstové barvy
  • Nůžky
  • Lepidlo

domaci-vytvarka-ptacek (1)

 

Postup:

1. Dětem, které už zvládají vybarvovat, předkreslete černou fixou jednoduchý obrys. Hodí se třeba ryba, papoušek nebo sněhulák. Starší děti si mohou předkreslovat samy. Mladší viz tip na konci článku. Tip: Pokud máte děti také zrychlené a produkují jeden výkres za minutu, předkreslete jim tři nebo klidně čtyři. Děti se vybijí už v následujícím kroku a další tvoření může přijít třeba až druhý den.

2. Nechte děti, aby si prstovými barvami obrys vyplnily. Můžou ťupkat nebo opravdu malovat prstem, míchat barvy podle libosti nebo jim dejte naopak jen jednu, ať si usnadníte úklid.

domaci-vytvarka-ptacek (6)3. Jakmile prstové barvy zaschnou, dokreslete černou fixou nohy, knoflíky, oči, pusu, zkrátka všechny detaily, které by se těžko vystřihovaly z barevného papíru. Motivujte děti, aby to udělaly samy, i když to samozřejmě nebude nejvzhlednější a nástěnkářka ve vás bude úpět.

4. Z barevného papíru vystřihněte výrazné detaily – u sněhuláka nos a hrnec na hlavě, u ptáka třeba křídlo nebo ocas, rybě ploutve a oko, a nechte děti, aby si je libovolně na obrázek nalepily.

domaci-vytvarka-ptacek (2)

 

Tradá, hotovo!

Tip pro nejmenší – pokud Vaše dítě ještě nechápe princip vymalovávání tvarů, nechte ho pokreslit celý papír a z něj kýženého ptáčka nebo rybu teprve vystřihněte. Děti to pobaví i tak – myslete vždy na to, že jejich čas ubíhá rychleji a rychleji se vyčerpají. Hodinové „tvoření“ bude pro 18měsíční batole utrpením a výsledek nejistý. Nebuďte příliš ambiciózní!