Oblíbené omyly pro zdravý životní styl

Mezi maminkami malých dětí slýchám hodně zajímavých poznatků o tom, co je zdravé a co škodlivé. Je pro mě záhadou, jak se některým mýtům podaří obrátit lidem život naruby, zatímco jiné, a klidně i vědecky prokázané, zůstávají opomíjené. Tři takové mýty slýchám snad každý den.

  1. „Zdravé“ náhražky cukru

„Ježiši hlavně ne bílý cukr!“ pohoršuje se maminka v jedné dětské herničce. „Proč tam nedají třeba med?“ Maminky chrání své děti před „bílým jedem“ různými způsoby. Některé potomky jednoduše odříznou od všeho sladkého, jiné zvolí přírodní cukr, med nebo javorový sirup, ty nejvynalézavější si domů pořídí fruktózu, agávový sirup nebo dokonce sirup rýžový či z ječného sladu. Kdo na to jde dobře? Bohužel jen ty maminky, které dětem prostě nedají nic sladkého. Cukr je prostě vše sladké. A je jedno, jestli jste ho jedli bílý, hnědý, tekutý nebo třeba fialový s hvězdičkami. Bohužel.

myty-cukr

Dobré video o cukrech najdete na stránkám Vím, co jím

Že něco obsahuje cukr, by nemělo zavdat důvod k hysterickému záchvatu. Odborníci doporučují děti od cukru neodříznout úplně, ale učit je vybrat si z několika variant tu méně sladkou. Klasicky tedy místo limonády pít vodu, místo ovocného jogurtu jíst bílý jogurt s čerstvým ovocem, místo zapečeného müsli si ráno dát vločky se sušeným ovocem. Sem tam si dát něco sladkého opravdu nikoho nezabije. Důležité je to „sem tam“.

 

  1. Je bambus ten nejlepší materiál?

Bambus se také stal hitem posledních let. Člověk má až pocit, že pokud jeho dítě nechodí v bambusu, je příšerně konzumní a nezodpovědný. Jenže i tady je dobré myslet hlavou. Bambus je novým a velmi moderním materiálem. Rozhodně má své výhody – je velmi příjemný na kůži a dobře absorbuje. Jenže… Přes tvrzení prodejců, že jde o ekologický materiál, který používali naši předci před tisíci let, není bambus v oblečení tak úplně přírodní.

myty-bambus

Je totiž zásadní rozdíl mezi bambusovým vláknem a bambusovou viskózou. Rozdělit stonek bambusu na vlákna a z nich upříst látku je velmi náročné. Proto tvoří bambusové vlákno jen nepatrnou část produkce a je dražší než kvalitní merino vlna. Bambusová viskóza se vyrábí stejně jako ta z bavlny. Hmota se rozdrtí a pak se za pomoci chemických látek zase spojí v nekonečné, jemné vlákno.

Jak se zpracovává bambus? Přečtěte si ZDE

Co z toho vyplývá? Koupit dětem oblečení z bambusu je zajímavá možnost, ale rozhodně není pravda, že by bylo ekologičtější než třeba oblečení z obyčejné bavlny. Bambusové textilie dobře sají a jsou odolné. Hodí se proto na ponožky, plenky, trička nebo třeba legíny. Je ale dobré vědět, že jde o chemicky zpracovaný materiál a o vlivu těchto materiálů na lidské zdraví toho víme opravdu málo. Takže není důvod k panice, pokud Vy ani Vaše děti nechodíte od hlavy až k patě v bambusu;)

 

  1. Je kokosový olej zdravější? Proč vadí palmový olej?

Palmový olej je novodobým strašákem, kdežto ten kokosový se stal hitem. Z hlediska ekologie se není čemu divit. Kvůli palmovému oleji mizí deštné pralesy, zatímco kokosový tuk se vyrábí z plodů a kvůli jeho výrobě není třeba zakládat nové a nové plantáže na úkor pralesního porostu. Jenže z hlediska výživy je to přesně naopak. Palmový olej je překvapivě zdravější, i když stále ne zdravý.

myty-palmovy-olej

Podrobnosti o palmovém a kokosovém oleji najdete ZDE

Oba oleje obsahují vysoký podíl nasycených mastných kyselin, které jsou příčinou vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Mnohem zdravější jsou oleje olivový a řepkový. Palmový a kokosový olej jsou ovšem tepelně velmi stabilní a hodí se na různé smažení a opékání. Kokosový olej navíc dodává jídlu typickou kokosovou chuť, která úžasně doplní takové to domácí asijské vaření. Odborníci říkají, že sem tam to jde.

Poslechněte si příspěvek o problematických tucích v pořadu Sama doma!

Ačkoliv bychom ani jeden z nich neměli požívat pravidelně, jde o zdravější varianty různých ztužených tuků. Takže pokud si na obalu nějakého výrobku přečtete, že vedle jiných olejů obsahuje výrobek i nějaké procento oleje palmového, neznamená to, že Vás chtěl výrobce obejít nebo podvést. Palmový olej mohl být využitý jen pro zlepšení struktury výrobku. Pokud už palmový olej tvoří většinu z uvedených tuků, pak výrobek zahoďte.


 

 

Naše pediatrička shrnuje dnešní rozšířené mýty slovy: „Ach jo, kdyby ty maminky míň četly a víc přemýšlely…“ Aneb každá mince má dvě strany, na každém šprochu pravdy trochu, neopouštěj staré známé pro nové a kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.

Tak tedy POZOR NA MÝTY, JSOU VŠUDE!

 

Foto: Pexels.com