Kolik času zaberou látkové plenky?

Látkové nebo jednorázové – to je oč tu běží. Látkové plenky jsou čím dál populárnější. Mnoho maminek v mém okolí sice používá ty jednorázové, ale o látkových většinou přemýšlely. Odradilo je „moc práce“. Co je ale vlastně potřeba dělat, když používáte látkové plenky?

Péče o látkové plenky není vůbec tak složitá, jak si mnoho lidí představuje. Dnešní plenky se ani vzdáleně nepodobají čtvercovým plenám, ve kterých jste vyrůstali nejspíš i vy. Žádné vyvařovaní, věšení, žehlení a složité skládání. Záleží na typu plen, který zvolíte, ale většina výrobců nabízí opravdu pohodlné alternativy k plenkám jednorázovým.

BAM-nocni-plenka-zelenysaten(2)

Nejpohodlnější jsou plenky All in one (AIO), které mají na povrchu nepromokavou vrstvu a uvnitř savé jádro. Mohou být úplně sešité, a tedy opravdu jako pratelné jednorázovky, nebo se skládají z více vrstev, které lze rozložit a díky tomu snadněji sušit. Rozšířenější jsou varianty, kdy na savé jádro (v podobě různých vložek nebo celých kalhotek) oblékáte ještě nepropustné kalhotky.

 

Opravdu jsou látkové plenky pohodlné jako ty jednorázové?

Ano i ne. Práce s nimi skutečně není náročná. Obava z neustálého „hrabání se v bobcích“ je zbytečná. Tedy ve smyslu toho, že se mu nevyhnete ani u jednorázovek. Miminka prostě kakají a občas to nezůstane tam, kde má. V tomhle ohledu mají látkové plenky jednu velkou výhodu – málokdy se vám miminko „prokaká“ skrz na skrz. Odpadá tedy časté praní špinavých oblečků.

Nesporným plusem jsou u látkovek i jednorázové separační plenky, které každá maminka používá víceméně automaticky. Jednak udrží pevné části bobku bezpečně oddělené od plenky a tu pak nemusíte předpírat, jednak drží celý výtvor tak nějak pohromadě a nemusíte ho otírat dětem až ze zad. To se u jednorázovek stává poměrně často. Separační plenku, která už splnila svůj účel, vyhodíte do koše (nikdy ji nesplachujte!). Tu počůranou můžete jednou nebo dvakrát klidně vyprat a použít znovu.

Práce s použitými plenkami je jednoduchá – vyhodit separační plenku > vyprat > usušit > složit > použít. Tedy místo do koše, hodíte plenku do pračky. Místo nákupu máte sušení a skládání.

Nevýhodou látkových plenek je nutnost je po použití někde skladovat, někde sušit, pokud nemáte sušičku, a také nutnost plánovat, kdy plenky vyperete.

  • Skladování: nejčastěji mají látkující maminky v koupelně, na WC nebo někde u pračky kyblík s víkem a v něm síťový pytel na praní plenek; použité plenky házíte do pytle a zhruba obden perete (stačí vytáhnout celý pytel, není nutné na plenky znovu sahat); je dobré do kyblíku kápnout tea tree olej, který ničí bakterie a neutralizuje případný zápach

zdrave_prebalovani (6)

 

  • Sušení: pokud máte sušičku, není co řešit – dokonce není potřeba ani mít tak velkou zásobu látkových plen; pokud sušičku nemáte, počítejte s permanentně rozloženým sušákem a nutností koupit více plen – prát budete zhruba jednou za dva dny + některé plenky schnou klidně i dva dny (zejména bambusové, které ale zase více sajou)

zdrave_prebalovani (2) 

  • Plánování: použité plenky není dobré skladovat více než ty dva dny, mohli byste si je znehodnotit a pěkně zamořit byt; pokud tedy odjíždíte na víkend, je dobré na to myslet a vyprat plenky před odjezdem

 

Můžu střídat látkové a jednorázové plenky?

Ano, já to tak dělám. Využívám na maximum výhody obou typů.

Jednorázovky jsou skladné, bezúdržbové, minimalistické. Hodí se právě na cesty, kde není prostor nebo chuť pečovat o látkovky. Je dobré je také dětem dávat, když se učí nové pohyby a nemohou být nahé. Látkové plenky prostě pohyb dítěte znesnadňují – jsou objemnější a pevnější. Zejména v prvních třech měsících mohou dítě omezovat.

Látkovky jsou zase zdravější a ekologičtější. A z dlouhodobého hlediska i ekonomičtější. Jejich savost je záležitostí textilních materiálů, ne chemických reakcí. Tvoří se v nich méně opruzenin, děti se nezapařují a nesvádí ani k dlouhému nechávání dětí ve značně plných plenkách. Látkováním také můžete ušetřit přírodu před tunou nerecyklovatelného odpadu, kterému se s jednorázovkami nevyhnete. Z dlouhodobého hlediska jsou látkové plenky také levnější – ovšem počáteční investice je poměrně citelná, s tím je třeba počítat.

tabulka_plenky

 

Jsou případy, kdy je vyloženě nevhodné používat látkovky?

Ano. Předně je nepoužívejte, pokud o nich pochybujete. Hledali byste na nich jen chyby, nadávali, užírali se tím, proč jste je kupovali. Chyba by sice nebyla v plenkách, ale ve vás, ale mohli byste odradit rodiče, kteří by to jinak zkusili a byli spokojení.

Nedoporučovala bych to ani těm, kdo jsou hodně na cestách. Samozřejmě, jde to i tak. Pokud máte velkou motivaci, není nic jednoduššího, než si i na cesty brát látkové plenky, schraňovat je v nepromokavém pytli a vyprat, když je příležitost. Ale jsou prostě objemné a použité plenky jsou použité plenky. Žádná lahůdka. Takže pokud víte, že by Vás to štvalo, zůstaňte u jednorázovek.

O zdravotních důvodech, které by se neslučovaly s látkováním nemám jasné informace. Doporučuji se poradit se svým pediatrem a řídit se jeho radou. Někdo Vám řekne, že pro děti s ekzémem jsou látkovky nevhodné, protože je dítě ve vlhku, někdo zas odmítne jednorázovky, protože v nich se ekzém zapaří. Proberte to s tím, kdo Vaše dítě zná a komu můžete věřit.

 

Mají látkovky nějaké velké výhody oproti jednorázovkám?

Řekla bych, že hned několik:

  • Méně odpadu
  • Méně vynaložených peněz
  • Méně chemikálií
  • Méně opruzenin
  • Méně prokakaného oblečení
  • Kratší doba, kterou dítě stráví v plné plence
  • Dřívější schopnost chápat, že když se počůrám, budu mít v kalhotech mokro, když to udělám do nočníku, budu v suchu
  • Větší disciplína rodičů při učení na nočník – jste zvyklí pravidelně plenku kontrolovat a snáze si zvyknete pravidelně vysazovat dítě na nočník; u jednorázovek jsou to čtyři hodiny sem, čtyři hodiny tam… a takový močák hned tak děti nemají…

 

Chcete se o látkovkách dozvědět víc? Přečtěte si článek Látkování od A do Z!