Nejlepší domácí sušenky pro dobrou náladu

Nejlepší domácí sušenky pro dobrou náladu

Končí zima, zásoby kompotů a zmraženého ovoce se tenčí, novoroční předsevzetí o dietách jsou ve vážném ohrožení a organismus prostě touží tu chybějící energii doplnit cukrem. Samozřejmě, že vím, že to není dobré, ale nemůžu si pomoct. A tak jsem začala péct sušenky.

 

DSC_5015

 

Sušenky mají několik zásadních výhod:

  • Jsou malé – vezmete si dvě nebo tři a svědomí vám třeba i zakáže vzít si další a je to tím pádem dietní
  • Je jich mnoho – a není nic jednoduššího, než je rozdat. Kamarádkám, sousedům, kolegům v práci, pokud jste doma s dětmi jako já, pošlete je manželovým spolupracovníkům;)
  • Dlouho vydrží, takže i pokud je nerozdáte, nic vás nenutí je sníst, aby se nezkazily

 

Tipy, jak je udělat přece jen zdravější:

  • Klasickou hladkou mouku z pšenice nahraďte špaldovou (sušenky získají ještě jemnou oříškovou chuť)
  • Místo bílého cukru dejte přírodní, je méně sladký
  • Celkově uberte cukr – všechny recepty mají zahraniční původ a jsou na naše poměry hodně sladké, takže pokud chcete, klidně dejte cukru méně

 

Švédské selské sušenky (Bondkakor)DSC_5031

Suroviny:

5,5 dl hladké mouky

2 dl krupicového cukru

1 polévková lžíce světlého sirupu (ale lze použít např. Sirup z ječného sladu z CountryLife nebo med)

1 čajová lžička prášku do pečiva

1 polévková lžíce vody

50 g nahrubo nasekaných mandlí

200 g změklého másla

 

Postup:

  1. V misce smíchejte máslo, cukr a sirup a vytvořte jednolitou směs – použijte klidně kuchyňský robot.
  2. Ve lžíci vody rozmíchejte kypřící prášek a zamíchejte do máslové směsi. Přidejte také mandle a mouku (doporučuji mouku přidávat postupně, dokud nezačne těsto hrudkovatět, potom vypněte robot a zbylou mouku zapracujte ručně – cílem je vytvořit z těsta dva válce, jakmile tedy bude soudržné a pevné, je mouky dost; pokud byste to i tak s moukou přehnali a těsto nedrželo pohromadě, přidejte máslo nebo trochu vody).
  3. Z těsta vytvořte dva válečky, cca 20 cm dlouhé, 5 cm v průměru. Zabalte je do potravinové fólie a uložte aspoň na hodinu do lednice.
  4. Ztuhlé válce vyjměte z lednice a velkým ostrým nožem je nakrájejte na cca 0,5 cm silná kolečka.
  5. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě vyhřáté na 200 °C cca 10 min nebo dokud povrch nezrůžoví.

 

Skořicové sušenky

skoricove-susenky-recept

Suroviny:

200 g změklého másla

300 g krupicového cukru

1 vanilkový lusk

2 vejce

360 g hladké mouky

3 lžičky kypřícího prášku

Špetka soli

2 lžičky mleté skořice

 

Postup:

  1. Vyšlehejte změklé máslo s většinou cukru, vanilkou a vejci do pěny.
  2. Do směsi přisypte mouku promíchanou s kypřícím práškem a solí.
  3. Zbylý cukr promíchejte v jiné misce se skořicí.
  4. Z těsta vytvarujte kuličky (cca 2 cm v průměru) a obalte je ve skořicovém cukru. Kuličky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem – nechte mezi nimi dostatečné rozestupy, během pečení se změní na placičky.
  5. Pečte 8–10 min v troubě předehřáté na 200 °C nebo dokud sušenky lehce nezrůžoví. Neměly by úplně ztvrdnout.
  6. Ihned sundejte z plechu a nechte vychladnout.

 

Plamínky radosti

domaci-susenky-plaminky-radosti

 

Suroviny:

60 g kukuřičných lupínků

100 g Bebe sušenek

120 g různého sušeného ovoce (brusinky, rozinky, meruňky, švestky, …)

150 g strouhaného kokosu

1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka

 

Postup:

  1. Lupínky a sušenky rozdrťte (třeba v mikrotenovém pytlíku válečkem na těsto nebo v mixéru), k nim přihoďte nasekané sušené ovoce (opět jsem zapojila mixér), přisypte kokos a nakonec zalijte kondenzovaným mlékem.
  2. Na plech vyložený pečicím papírem udělejte malé kopečky (tak 1,5 cm v průměru) a dejte na 15 minut péct na 160 °C. Plamínky si hlídejte, Vaše trouba může být výkonnější a Salko rádo karamelizuje.