Bylinkami proti neduhům: co zkusit, než sáhnete po lécích

Když se objeví rýma, náznak kašle nebo zvýšená horečka, dali bychom všichni bůhví co, kdybychom měli po ruce zázračný lék. Pár kapek a je to pryč. Když se blíží čas chřipek nebo se venku střídá slunce a třeskutý mráz, děsíme se, kdy se bacil ukáže i u nás.

prirodni_lekarna

Stěžejní otázkou každého rodiče je, kdy začít nemoc léčit a kdy je to jen rýma. Univerzální rada není, každé dítě je jiné, každý rodič má jiné míry. Ale všichni se asi shodneme, že když to jde, chemii v péči o děti vynecháme.

V současnosti je na trhu velké množství čistě přírodních produktů, které mohou pomoci léčit první příznaky. Některé se hodí už jako prevence. Pokud jim dáte šanci, může pro Vás vodítkem být to, že když příroda nepomůže, je čas navštívit lékaře.

 

Co vás trápí:

Chřipková epidemie – nejlepším receptem je samozřejmě prevence. Dítě otužujte, dbejte na pestrou stravu a rozhodně ho celoročně neizolujte doma, aby náhodou něco nechytlo. Berte děti ven, ideálně za každého počasí, aby si tělo zvyklo na vše. Když se objeví chřipka, vyhněte se nákupním centrům, MHD, ale i návštěvám lékařů, které je možné odložit. S prvním zakašláním není nutné běžet k doktoru. Pokud cítíte, že něco není v pořádku, zkuste pediatrovi zavolat a poradit se s ním. V čekárně byste mohli místo lehkého nachlazení chytit pořádného bacila.

Preventivně nebo právě při prvních náznacích zkuste před spaním v dětském pokoji rozstříkat sprej na osvěžení vzduchu Jasánek – obsahuje éterické oleje z borovice a tymiánu, které hubí choroboplodné zárodky a napomáhají snazšímu dýchání. Stříknout ho můžete i na polštář nebo pyžámko. Při sílící epidemii ho rozstřikujte několikrát denně po celém bytě. Krásná vůně je příjemným bonusem.

Máte-li doma aromalampu, kápněte do ní borovicový olej, který se v minulosti používal k hubení zárodků tuberkulózy. Pokud u vás už chřipka propukla, sáhněte po oleji z eukalyptu citronovonného, který se hodí i pro nejmenší děti. Můžete jím také masírovat hrudníček – eukalyptus má dezinfekční a antivirové účinky, rozpouští hleny a uvolňuje dýchací cesty. Zkuste ho ve formě eukalyptového bio balzámu, se kterým se lépe manipuluje.

MOJ-sada-eterickych-oleju-pro-zacatek

Chcete se dozvědět víc o aromaterapii? Čtěte zde.

 

Rýmička – jde nejen o smrtelnou nemoc mužů, ale také o parádního trapiče našich nejmenších. Pokud jste někdy viděli kojence s rýmou, víte, o čem mluvím. Je dobré vědět, že pokud se dítě nakazilo od maminky a je kojené, nejspíš nemoc rychle přejde. Dítě v mateřském mléku přijímá protilátky od matky. Odsávat by se mělo, pouze pokud mu rýma brání v přisátí, nemůže kvůli ní usnout nebo Vám to doporučí lékař. Jinak nadměrně dráždíte sliznici a rýmu ještě zhoršujete.

První pomocí může být mořská voda, kterou se nosní dutina jemně vypláchne a dezinfikuje. U déle trvající rýmy nebo suché rýmy přináší velkou úlevu jemný nosní olej – uvolní ucpaný nos a příjemně zvlhčí sliznici nosu. Je sice dětský, ale který dospělý vyzkoušel, nedá na něj dopustit. Hojí také odřenou kůži kolem nosu.

Do aromalampy kápněte eukalyptus citronovonný.

 

Prdíky a průjmy – nastávající maminky se děsí, že je jejich osudem po několik let řešit prdíky a bobečky, a skutečně je to nemine. Ale nemusí se z toho stát téma pro dlouhé diskuze. Čas od času potrápí každé miminko. Pokud jsou problémy dlouhodobé nebo opravdu velké, obraťte se na lékaře. Občasné koliky můžete zkusit rozehnat nahřátím (zkuste tyhle krásné nahříváčky, třeba ty od Šapitó) a jemnou masáží bříška. K dostání jsou nejrůznější emulgely nebo éterické oleje a jejich směsi. Po konzultaci s pediatrem můžete mít doma třeba Espumisan, pokud má Váš „prďoch“ problémy spíš vzácně zato silně.

SAPITO-nahrivaci-polstarky-zviratka

Průjem je u nejmenších dětí pojem relativní. Některé maminky ho dokážou rozeznat podle většího zápachu, ale i já patřím k těm, kterým to vše „voní velmi“. Největším problémem je řídká stolička, zejména když rostou zoubky a nadílka je v plenkách každou chvíli. Dětem se pak v plenkové oblasti dělají bolestivé opruzeniny. V takových chvílích se vyplatí skutečně vynechat vlhčené ubrousky a dítě umývat při každém přebalování vodou s mycím olejem, který pokožku zvlhčí a uklidní. Velké opruzeniny je lépe namazat třeba mastí na opruzeniny Lalium. A samozřejmě pokud to jde, nechávat dítě často bez plenek, což se snáz řekne, než udělá…

 

MOJ-sada-Medvidek

 

Do aromalampy se v každém případě hodí pár kapek oleje ze sladkého pomeranče. Ten uvolňuje křeče a klidní zažívání i mysl.

 

Problémů, které Vás můžou potkat, je spousta. Ale spousta z nich se dá vyřešit doma s pomocí osvědčených rad bylinářek. Pamatujte, že pokud se Vám něco nezdá, vždy se obraťte na lékaře. Na rozdíl od Vás na to má školu a Váš mateřský instinkt může opravdu vědět, že bylinky nepomůžou.